lauantai 12. syyskuuta 2009

Feminismin kautta vol2

Ugh! Tämä nuori naisen alku on kummissaan. Kävin äsken lukemassa toisesta blogista (jonne oli linkitetty tämä meikän Feminismin kautta -kirjoitus - se selittääkin äkillisen lukijaryntäyksen tänne!) kommentteja feminismin tiimoilta ja en voinut uskoa silmiäni.

Joku lietsoi ilmiselvää sotaa - niin kuin seuraava kommentoija olikin todennut - sukupuolten välille väittämällä itsepäisesti, että naiset ovat ihan oikeasti heikompia kuin miehet ja meitä aivopestään elokuvien ja tv:n avulla, kun taas miehet ovat sen verran jumalia, että voivat nähdä tämän aivopesun ja säästyä siltä! Just joo. Anteeksi nyt vain, mutta hyvän mediakasvatuksen saaneena allekirjoittanut ainakin osaa katsoa kriittisin silmin ruudulta silmien eteen pompahtavia mainoksia ja ohjelmia.

Ja naiset ovat herkempiä kuin miehet? Voi olla, mutta kyllä niitä herkkismiehiäkin näkyy. Eikä se herkkyys tee kestään heikompaa. Sellainen väite on pötypuhetta.

Kommentin kirjoittajalla ei tainnut olla aavistustakaan, kuinka vanhanaikaiselta kuulosti. Tuollaisella asenteella ei pitkälle pötkitä. Ennen ehkä, ei nykyään. Ja onneksi niin on.

Useimmat miehet tuntuvat pitävän Audin ja naisen vertausta vitsinä - ja ehkä se olikin niin. Kyse on vain siitä, miksei sen vitsin heittäjä kertonut sen olevan vitsi ja pyytänyt anteeksi. Ja hei - kuka menee naistenlehteen vertaamaan varsin halventavaan sävyyn naista ja autoa keskenään? Ainakin minun silmissäni se oli halventavaa.

Jos olisi mahdollista, että miehet voisivat olla päivän naisia ja nähdä naisen silmin, asiat voisivat alkaa avautumaan heille paremmin. Ei, en halua sortaa miehiä - voisin mielelläni astua vastaavasti miehen saappaisiin ja kävellä päivän niillä. Voisi tosin olla niin, että miehet oppisivat naiseudesta enemmän kuin minä miehisyydestä. Ehkä.

En sano, että KAIKKI miehet voisivat olla päivän naisia, sillä uskon, että monet miehet ymmärtävät feminismiä ja pitävät sitä tärkeänä. Mutta ne miehet, joiden suusta sammakoita putoilee, ovat takuulla pienen kasvatuksen tarpeessa. Kasvaisitte aikuisiksi?

14 kommenttia:

Jape kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Jape kirjoitti...

Miss E.: "Useimmat miehet tuntuvat pitävän Audin ja naisen vertausta vitsinä - ja ehkä se olikin niin. Kyse on vain siitä, miksei sen vitsin heittäjä kertonut sen olevan vitsi ja pyytänyt anteeksi. Ja hei - kuka menee naistenlehteen vertaamaan varsin halventavaan sävyyn naista ja autoa keskenään? Ainakin minun silmissäni se oli halventavaa."

Olisi hyvä, jos sinäkin, Miss E., ottaisit selvää faktoista, siitä mitä on tapahtunut ja kenen toimesta, ennen kuin kommentoit. Minusta tämä olisi kohtuullista. Audi-mies Esko Kiesiä pyydettiin Anna-lehden haastatteluun. Hän ei sinne itseään tuputtanut. Ja nyt tarkkana, Miss E., nyt tulee tärkeä pointti: Anna-lehden naistoimittaja kysyi Esko Kiesiltä näin: "Kuinka vertailisit autoja ja naisia keskenään?" <-- Huomaatko, Miss E.? Tuossahan pyydetään suoraan vertaamaan naista ja autoa. Ilmeisesti olet lukenut vain iltapäivälehtien lööpit, niin kuin muutkin naiset, jotka turhaan aiheesta tuohtuivat. Miksi iltapäivälehdet eivät esittäneet kysymyksen asettelua? Niin, eihän se sitten olisikaan enään ollut raflaavaa...

Miss E.: "Jos olisi mahdollista, että miehet voisivat olla päivän naisia ja nähdä naisen silmin, asiat voisivat alkaa avautumaan heille paremmin. Ei, en halua sortaa miehiä - voisin mielelläni astua vastaavasti miehen saappaisiin ja kävellä päivän niillä. Voisi tosin olla niin, että miehet oppisivat naiseudesta enemmän kuin minä miehisyydestä. Ehkä."

Miksi haluasit olla vain päivän mies? Minusta voisit olla mies vaikka 11 kuukautta ja osallistua se aikana vain miehille sukupuolen perusteella pakollisen asevelvollisuuden suoritamiseen. Siis sen koko 11 kk. Siellä saisit kokeilla useampiakin saappaita. Jos et ole tuohon valmis, niin minusta olet potentiaalinen miesten sortaja.

Feminismi on turha aate. Se ajaa vain naisten etuja ja oikeuksia ja miehille velvollisuuksia.

Sen sijaan feministit voisivat toisaalta oppia miehiltä, jotka siis kannattavat tasa-arvoa. Tasa-arvon kananttaminen on paljon järkevämpää ja hedelmällisempää kaikille, kuin feminismi.

Jape kirjoitti...

Ai niin, unohtui laittaa tämä linkki:

Suomen Kuvalehti:Esko Kiesi ja johdattelevat kysymykset - näin naiset miehistä ja autoista


Lue ja ihmettele, Miss E.

Anonyymi kirjoitti...

Audimies vastasi siihen, mitä häneltä kysyttiin. Useimmilla haastateltavilla on sellainen hassu tapa. Halventavuus oli siis jo valmiiksi sisäänkirjoitettuna naistoimittajan esittämään kysymykseen.

Jos Audimiehen puheet olivat mielestäsi halventavia, niin kuinka suhtaudut niiden naistoimittajien puheisiin, jotka ovat kirjoittaneet muun muassa, että miesten aivotoiminta on kuin Pohjois-Korea pimennyksen aikaan, naisen kuin suurkaupungin valot tai että miehet ovat gorillasta seuraavia yksiaivosoluisia viettiolioita? Näiden puheiden takana ovat sentään ammattitoimittajat eikä kumpaakaan vastaan nostettu ajojahtia halventavista puheista. Mahdollisen kritiikin naiset kuittasivat olkapäiden kohautuksella -- hei, ettex te leikkiä ymmärrä?

Valkoinen mies on maailman neekeri. Ainut jonka niskaan saa kaataa millaisia likasankoja tahansa eikä kukaan korvaansa lotkauta. Mutta jos joku mies menee kertomaan lehdessä, millaisista naisista tykkää, niin johan alkaa ajojahti, kun herran mielipide ei sattunut miellyttämään. Onhan se kerrassaan pöyristyttävää, että Suomessa vielä on joku mies, joka uskaltaa arvostaa naisissa joitain muitakin asioita kuin feministidiktaattorien määräämiä.

Luulisi Neuvostoliiton mallin opettaneen, kuinka käy niille, joilla diktatuurissa on omia mielipiteitä...

Mirka kirjoitti...

Tuossa Ihmissuhteet ja tasa-arvo -blogissa on kyllä perin "mielenkiintoinen" meininki. Minusta on huvittavaa, että monet kyseisen blogin kommentoijat syyttävät feministejä miesvihaajiksi. Kun lukee noiden kommentoijien juttuja, näkee aika nopeasti kuka vihaa ja ketä - he naisia. Tosin suurin osa on varmasti ihan tahallaan provosoivia, mutta eihän tuota "keskustelua" voi oikeasti edes keskusteluksi kutsua. Se on lähinnä inttämistä, pilkkaamista ja haukkumista. En siis suosittele hermostumaan kyseisten tyyppien kommenteista - ei sellaisia kukaan fiksu ihminen tosissaan kirjoittele. Mutta erikoinen ilmiö tuo blogi kyllä on. :)

Jaaha kirjoitti...

Mirka, oma blogisi ja asenteellisuutesi on vähintään yhtä erikoinen. Muistan, mikä vänkäys siitäkin seurasi, kun sinulle kehdattiin sanoa että feministit katsovat tasa-arvokysymyksiä naisten näkökulmasta - siis asia, jonka jokainen tervejärkinen ihminen on ymmärtänyt jo ajat sitten. Sinä ja Myytinmurtaja saitte taas yhden pahimmista itkupotkuraivareista mitä olen nähnyt, ja puhuitte itsenne pussiinkin oikein komeasti.

Eli kyllä nämä tasa-arvokysymykset kovasti tuntuvat tunteita herättävän, puolin ja toisin.

Miss Midnight kirjoitti...

Minusta taas on huvittavaa, että feministit jaksavat väittää, että Ihmissuhteet-blogissa olisi liikkeellä naisvihaajia. Itse en ole koskaan huomannut siellä vihaa kuin feminismiä kohtaan (paitsi muutamalta ohihuutelijalta, jotka ovat sittemmin poistuneet keskustelusta).

Tasa-arvoa kannattavia naisia siellä ei vihaa kukaan. Toki feminismiä kannattavien naisten on joskus ehkä vaikea sitä huomata, mikä tekee keskusteluista monin paikoin hupaisia :D

Mirka kirjoitti...

Voi Jaaha, toivon sinulle oikeasti parempaa mieltä ja lähetän virtuaalihaleja!

Miss Midnight: Ei sitä naisvihaa sieltä oikeasti tarvitse kaivaa, se on niin läpitunkevaa. Mutta harrastuksensa kullakin - ei haukku haavaa tee, jos ei iso koira purra saa. ;)

Jape kirjoitti...

Mirka: "Tuossa Ihmissuhteet ja tasa-arvo -blogissa on kyllä perin "mielenkiintoinen" meininki. "

Sanoisin, että omassa feministiblogissasi on vielä "mielenkiintoisempi" meninki. Nimittäin toteutat täsmälleen perusfeministin taktiikaa, eli sensuroit viestejä pois. Tai suorastaan jättät julkaisematta niitä ja sitten valitat keskustelun puutetta.

Feministien keinovalikoimassa ei ole avoin keskustelu, vaan sensuuri, jonka avulla he kuvittelevat ohjaavansa keskutelun niin että he ovat oikeassa. No ovathan he totki vain keskenään äänessä, mutta silloin on turha valitella keskustelun puutetta.

No feministeille avoin, sensuroimaton keskustelu on aina ollut kauhistus.

Mirka ja ystävänsä Myytinmurtaja ovat tästä kukkeimpia esimerkkejä.

Joko olet, Mirka, lakannut sortamasta niitä muuttomiehiä?
Kai maksat heille nyt kunnon palkkaa, etkä vain hyväksikäytä heitä?

Jape kirjoitti...

Mirka: "Minusta on huvittavaa, että monet kyseisen blogin kommentoijat syyttävät feministejä miesvihaajiksi."

No mutta tämähän on totta. Koska feminsitit ovat tehneet mitään miesten tasa-arvon eteen? Ei tule äkkiä mieleen...

Sen sijaan feminstit on etunenässä vaatimassa miehille erilaisia rasitteita ja velvollisuuksia, oikeudet feminisitit on varanneet itselleen...

Mirka: "En siis suosittele hermostumaan kyseisten tyyppien kommenteista"

Sinä, Mirka, oletkin jo tainnut hermostua, kun olet valinnut sensuurin ja keskustelun vaientamisen linjan esim. blogissasi.

Minusta sinä olet tasa-arvon vastustaja, tuolla käytökselläsi.

Miss Midnight kirjoitti...

Mirka, olen lukenut Ihmissuhteet-blogia jo vuosia enkä ole siellä juurikaan naisvihaa nähnyt. Feminismivihaa kyllä runsaasti.

Mutta jos sinä et kykene näkemään näiden kahden välillä eroa (etkä tunnu näkevän edes eroa feminismin kannattamisen ja tasa-arvon kannattamisen välillä), niin ongelma on omien korviesi välissä. Suosittelen harjoittelemaan sukupuolisensitiivistä lukutapaa. Sen avulla usein paljastuvat yhteiskuntamme sortavat rakenteet.

Mirka kirjoitti...

Moi Jape, vastasin sinulle omassa kommenttiboksissani jo aikaisemmin tuohon kommenttien valvonta -asiaan. Se on aika yleistä netissä, kun ihmisiltä unohtuvat kohteliaisuussäännöt. Mutta tämä keskustelu jatkukoon muualla, en halua tukkia Miss E:n kommenttiboksia.

Kaunista syksyä kaikille tasapuolisesti! :)

Jape kirjoitti...

Mirka: "Moi Jape, vastasin sinulle omassa kommenttiboksissani jo aikaisemmin tuohon kommenttien valvonta -asiaan."

Moi Mirka,

Jaa vastasit? En ole huomannut. Se mitä olen huomannut on se että kommentit (esim. minun) jää julkaisematta, joten eipä se kannusta keskustelmaan mistään. On jokseenkin turhaa (ja turhauttavaa) kirjoittaa kommentteja jos ne jää julkaisematta. Ei maksa vaivaa.

Mirka: "Se on aika yleistä netissä, kun ihmisiltä unohtuvat kohteliaisuussäännöt."

Kommenttien ennakkosensuuri on feministiblogeille tyypillinen ilmiö, ei juurikaan muille blogeille. Tästä voi päätellä sen, että feministit vastustavat avointa ja sensuroimatonta keskutelua.
Kohteliasisuuden puutteesta voi moittia myös feministejä, jotka julkaisevat vain omia ja feministikavereidensa kommentteja ja ignoroivat muiden kommentit, ikään kuin niitä ei ole olemassakaan. No tällä feministit pettävät vain itsensä.

Mirka: "Mutta tämä keskustelu jatkukoon muualla, en halua tukkia Miss E:n kommenttiboksia."

En osaa arvata missä muualla se jatkuisi. Ethän sinä halua omaa kommenttiboksiasi tukkia, siitä pitää sensuurisi huolen.

Mirka: "Kaunista syksyä kaikille tasapuolisesti! :)"

Hyvää ja sensuurivapaata syksyn jatkoa myös sinulle Mirka!

Miss E. kirjoitti...

Jape: Myönnän, että en ole/ollut faktoja sotkusta seulonut. Itse asiassa vilkaisin asiasta Savon Sanomista ja kuuntelin mtv3:n Huomenta Suomesta juttua siitä. En iltalehdistä - niihin minulla on melko varauksellinen asenne muutenkin (ei millään pahalla...).

Kiitoksia linkistä. Oli mielenkiintoinen juttu.

Oikeastaan tuon jutun valossa asiat näyttävät hieman erilaisemmilta kuin aiemmin. Kiesi-juttu vaikuttaa hölmöltä. Niin kuin sanoit, toimittajahan ne kysymykset asetteli ja Kiesi vastasi pyynnöstä. Jonka johdosta Kiesi vaikutti hölmöltä.

Toistan, että olisi pitänyt tutustua enemmän faktoihin, ennen kuin olisin mennyt ottamaan kantaa tapaukseen. Minulla ei ole mitään Kiesiä vastaan ja puolestani olisi saanut olla virassaankin eläkepäiviin saakka.

****

Jape, voisin puolestani ollakin mies 11 kuukautta. Tuo päivän vaihto oli vain esimerkki. Miehiä en halua sortaa - ihmisiähän hekin ovat, siinä missä naisetkin.

Olen usein pähkäillyt, mistä feminismiin kiinnostumiseni on lähtenyt liikkeelle, mutten ole löytänyt vastausta. Ehkä kirjat, joita olen lukenut, ovat muovanneet minusta feminismin kaltaisen (monet, monet ovat kertoneet naissankareista yms.)? Tai ystävät, jotka kaikki ovat naispuolisia - aina olleet? Tai yksinkertaisesti kokemukset, joissa olen kokenut olevani tietämätön, koska olen nainen?

Liekö liian kaukaa haettu? Ehkä. En tiedä.

Feminismi on kuitenkin asia, jota kannatan - ehken 100% aktiivisesti, mutta kuitenkin.

***

Anonyymi: Hmm... Nuo naistoimittajien kirjoitukset, joista puhut (en ole lukenut) - missä yhteydessä ne on mainittu? Siis ihan jutussa vai mitä häh? Ja missä lehdessä?